Stelling: Magnesium is magnesium… toch?
Ik ben er eens wat verder in gedoken…
Tekenen van een mogelijk tekort:
Gebrek aan eetlust, misselijkheid, (chronische) vermoeidheid, gebrek aan concentratie, nervositeit, geïrriteerdheid, toegenomen stressgevoeligheid, duizeligheid, (spannings)hoofdpijn, spierkramp, gespannen spieren, spierzwakte, tremoren, bronchiale hyperreactiviteit en afname van de longfunctie, kalkafzetting in gewrichtskraakbeen.
Bron/Copyright©: Orthokennis
Een tekort kan worden aangevuld middels voeding en/of suppletie.
Meestal hebben de meeste supplementen slechts één of twee vormen van Magnesium, terwijl er ten minste zeven zijn waarvan het lichaam kan profiteren;
• Magnesium chelaat is vooral belangrijk voor spieropbouw, herstel en gezondheid.
• Magnesium citraat helpt bij de effecten van obesitas.
• Magnesium bisglycinaat wordt meestal gebruikt om symptomen van te veel maagzuur te behandelen, zoals maagklachten, brandend maagzuur en zure oprispingen.
• Magnesium malaat is de meest biologisch beschikbare vorm (van nature aanwezig in fruit, waardoor ze een “zure smaak” krijgen).
Het kan helpen bij migraine, chronische pijn en depressie.
• Magnesium L-Threonate (MgT), is belangrijk voor de hersenen omdat het de leervaardigheden, het werkgeheugen en het korte- en langetermijngeheugen verbetert.
• Magnesium tauraat is het beste voor je hart.
• Magnesium orotaat helpt ook je hart en wordt verondersteld de beste vorm te zijn voor metabole verbeteringen. Het verbetert herstel, energie en prestaties.
Op basis van bovenstaande kun je wellicht een volgende keer iets gerichter Magnesium bestellen of in het algemeen aanvullen middels je voeding;
Waar zit magnesium in en wat zijn de beste (algemene) magnesium leveranciers?
- Groene bladgroente (spinazie, snijbiet (47%), Gedroogd zeewier (49%) boerenkool (19%), kool (13%), and raapstelen (11%). ADH/per scheplepel. In groene bladgroente zit veel magnesium en ze zijn basisch. Daarom is groene bladgroente, ondanks dat hier niet het hoogste gehalte aan magnesium inzit in vergelijking tot granen, noten en peulvruchten een van de belangrijkste bronnen van magnesium.
- Noten en Zaden* (Pompoenpitten) Sesam zaad (63%), Paranoten (63%), amandelen (48%), Cashewnoten (44% DV), Pinda’s (31%), Walnoten (16%) ADH/ per hand vol
- Peulvruchten*: Witte Bonen (28%), Kidney Bonen(21%), Kikkererwten (20%), Linzen (18%),
- Volkoren granen* (Volkoren reis) Quinoa (30%), Girst (19%), Boekweit (13%), Haver (7%). ADH /per scheplepel
- Avocado per stuk 15%
- Yoghurt (Percentage van de ADH per 250ml 13%)
- Banaan (Percentage van de ADH per stuk 11% )
- Gedroogde vruchten (Vijgen) (Percentage van de ADH per hand vol 13%)
- Donkere chocolade (Percentage van de ADH per reep 24%)
De percentages zijn aangegeven in ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
* Noten , zaden, peulvruchten en granen bevatten ook fytinezuur. Fytinezuur bind zich in de darm aan magnesium en voorkomt daarmee de opname. Door het weken van deze voedingsmiddelen in water met citroensap of azijn (8uur) wordt een gedeelte van de fytinezuur afgebroken.
N.b. het is overigens een compleet onderzoek om per voedingsmiddel precies te achterhalen welke soorten magnesium je precies binnenkrijgt, vandaar de stelling ‘algemene’ magnesium leveranciers. Mocht je obv een gevarieerd dieet toch behoefte (of 1 of meer van bovengenoemde symptomen) hebben kun je nu iets gerichter supplementen uitkiezen i.p.v. ‘zomaar’ een potje magnesium kopen. Ik laat dit stukje bewust even ‘open’ met betrekking tot de diverse merken die verkrijgbaar zijn.