Dorn methode - Beenlengte-, bekken- en zachte wervelkolom correctie.

Zachte Manipulatie’s

Beenlengte-, bekken- en wervelkolom correctie.

Dorn methode - Beenlengte-, bekken- en zachte wervelkolom correctie.
De basis van de Dorn methode is correctie van het beenlengte verschil. Bijna iedereen heeft beenlengte verschil. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze “pilaren” niet even lang zijn, staat ook het bekken scheef. Dit heeft zijn uitwerking op de wervelkolom met mogelijk pijn en bewegingsbeperking als gevolg.
Ik heb het genoegen gehad om het onderwijs in deze methode te genieten van een directe leerlinge van Dieter Dorn zelf. Waardoor er (gelukkig) geen ruis tussen de oorspronkelijke technieken zit.

De oorzaken van beenlengte verschil kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap, de enkel verzikken, maar vooral het zitten. Als je zit, staat de romp in een 90 graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspannen de heupspieren zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met daar tussen kraakbeen, bijeengehouden door spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen als het ware iets uit de kom van het heupgewricht “getrokken”.
Staan we nu op, en glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie, dan wordt de foute houding door het aanspannen van de spieren gestabiliseerd.

Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt.
Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Zo kan er een beenlengte verschil van wel 3 centimeter ontstaan. Om dit weg te werken zetten we geen verhoging onder het te korte been, maar gaan we het (tijdelijk) langer geworden been korter maken!

Dit korter maken en houden doet u (na instructie) zelf. Door het uitvoeren van een eenvoudige oefening.
Als na het corrigeren van het beenlengte verschil de basis in orde is, gaan we verder met het controleren van het bekken (Si-gewrichten) en daarna de wervelkolom.

Eventuele wervels die niet in de juiste positie staan, worden terug gecorrigeerd. Deze correctie vindt plaats tijdens het uitvoeren van een bepaalde beweging. Door deze beweging houden we de spieren als het ware voor de gek en kunnen de spieren de correctie niet tegenwerken. In acute gevallen (spit) kan soms een combinatie van Dry Needling en Dorn een erg effectieve en vooral snelle verlichting geven.

Ik ben absoluut geen voorstander van het ‘kraken’ van de nek regio… dat kan op bovenstaande wijze vaak prima en volledig gecontroleerd.

De Dorn methode kan ook prima toegepast worden bij kinderen. Kinderen vallen regelmatig en worden vaak geholpen bij het uittrekken van strak zittende laarzen of schoenen. Er wordt dan (onbewust) behoorlijk hard aan de beentjes getrokken waardoor eventueel beenlengte verschil kan ontstaan.
Een 1e behandeling duurt ca. 1 uur.

Na de behandeling
Na de Dorn behandeling is het erg belangrijk om 2 tot 3 dagen inspanningen en zwaar tillen te vermijden.
Er kan gedurende 3 tot 7 dagen wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Het lichaam moet wennen aan de gecorrigeerde stand. Veel water drinken en eiwit rijk eten helpt hierbij.

Foto voor de Dorn methode behandeling

Cliënt meldt zich met acute rugpijn

Foto na de Dorn methode behandeling

Resultaat na 1 Dorn behandeling